Vuoden yrittäjät: Kari Lukin ja Rami Moksén

Vuoden yrittäjät 2015
Kari Lukin ja Rami Moksén vastaanottivat Vuoden yrittäjä -palkinnon puheenjohtaja Lisbet Sipilältä vuosikokouksessa. Kuva: Teija Loponen

Malminseudun Yritysyhdistyksen perinteinen Vuoden yrittäjä -tunnustus myönnettiin tänä vuonna kahden miehen omistamalle erikoisautojen varusteluun erikoistuneelle Autoverhoomo Look Oy:lle.

– Kyllä tunnustus lämmitti mieltä. Se on ensimmäinen muistaminen 25 vuoden yrittäjyyden aikana, Rami Moksén kiitteli.

Kari Lukin ja Rami Moksén perustivat erikoisajoneuvoja varustavan yrityksen vuonna 1989.
– Alkuun teimme töitä kahdestaan Juvanmalmilla. 1990-luvun alussa muutimme Tattarisuon teollisuusalueelle osoitteeseen Kaasutintie 33. Työmäärän ja henkilöstön kasvaessa laajensimme toimintaamme vuonna 1995 ja muutimme Tuulilasintielle. Meillä on kaksi omaa hallia ja lisänä läheltä vuokrattua varastotilaa, Moksén kertoo.

Autoverhoomo Look
Autot voidaan tarpeen mukaan sisustaa esimerkiksi erilaisilla hyllyillä, levytuilla, tikkailla ja katolle kiinnitettävillä työskentelytasoilla. Kuva: Autoverhoomo Look

Moni Autoverhoomo Look Oy:n työntekijä on ollut talossa jo kaksikymmentä vuotta.
– Ala on haastava. Valmista työvoimaa ei ole saatavilla, vaan koulutamme itse työntekijämme. Meillä on myös harjoittelijoita ammattikouluista, he tuntuvat viihtyvän aina hyvin. Täällä jokainen päivä on erilainen.

Autoverhoomo antaa nimenä hivenen väärän kuvan toiminnasta, sillä esimerkiksi henkilöautojen verhoiluja ei tehdä lainkaan.
– Teemme erikoisvarusteluja ajoneuvoihin, esimerkiksi pakettiautoihin hyllyjä, tilanjakajia ja tikkaita sekä auton katolle työskentelytasoja. Yksi erikoisimmista suunnittelutehtävistä oli kehittää Finavialle lentokentän kiitotien valaisimien vaihtoon sopiva huoltoauto, jossa oli muun muassa hissi takaosassa, Moksén kuvailee.

Tattarisuo on yrittäjälle keidas

Erikoisalasta johtuen asiakkaita on kaupungista ja puolustusvoimista yksityisiin yrittäjiin. Tärkeä osa yrityksen menestystä on työntekijät. Yritys työllistää nyt tusinan verran eri alojen ammattilaisia puusepistä metallimiehiin ja autosähkömiehistä verhoilijoihin. Tärkeä osuus on myös suunnittelulla, joka tapahtuu nykyään 3D:n muodossa.

Yrityksellä olisi edelleen tarvetta laajentua, mutta tilat asettavat rajat. Tattarisuolta ei haluta lähteä pois, sillä se on mainio toimintaympäristö.

Autoverhoomo Look Tattarisuo
Autoverhoomo Look sijaitsee Tattarisuon teollisuusalueella. Kuva: Teija Loponen

– Alue on aivan huippuhyvä. Kaikki löytyy läheltä, on osaavia yrityksiä alihankintaan ja kaikki tukevat toisiaan. Jos jokin tarvittava tuote on itseltä loppu, voi sitä käydä lainaamassa naapurista. Vieressä on lisäksi tukkuja, joista voi hakea suoraan vaikkapa putkitavaraa, Moksén hehkuttaa.

Yrittäjä toteaa, että olisi todella sääli, jos alue hajotettaisiin, sillä toista samanlaista paikkaa ei pääkaupunkiseudulta alueen yrittäjille löytyisi.

Omaa työtään yrittäjä pitää antoisana, mutta samalla vaativana.
– Tämä on pitkäjänteistä työtä asiakkaiden eteen. Heille täytyy kyetä tarjoamaan kokonaisratkaisuja, valmiita paketteja. Koko ajan on opittava uutta ja kehityttävä. Se on kuitenkin samalla todella mielenkiintoista.

Omaan jaksamiseen muistetaan myös panostaa.
– Pidämme yrityksen aina heinäkuussa suljettuna ja vietämme kesälomaa. Perhe auttaa jaksamaan, samoin harrastukset. Talvisin kelkkailen ja kesällä ajan mönkijällä, omaa aikaa on osattava ottaa, muistuttaa Rami Moksén.

Teija Loponen