Keramiikkapaja Erkki Stenius

Jäsenyritykset esittäytyvät

Keramiikkapaja Erkki Stenius

Keramiikkapajan yrittäjä Erkki Stenius tuli alalle vuonna 1970, kun opinnot Ateneumin keramiikkalinjalla alkoivat. Suvussa ei ollut alan yrittäjiä tai harrastajia, mutta lapsuudenkodissa askarreltiin ja tehtiin kaikki itse, joten käsillä tekemisen taito ja ilo tuli perintönä. ”Tälle alalle päätyminen oli hiukan sattumaa. Ehkä se oli niin, että savi löysi Erkin”, Erkki Stenius kertoo.

Valmistuttuaan 5 vuoden opiskelun jälkeen Erkki meni töihin Savitorppaan Nurmijärven Klaukkalaan. 70-luvulla oli käynnissä keramiikan nousukausi. Oma paja oli koko ajan suunnitteilla ja vuonna 1978 avattiin oma yritys Tapanilaan osoitteeseen Vanha Tapanilantie 30. Tilat olivat nykyisiä huomattavasti pienemmät ja henkilökuntaa oli 2 vakituista ja harjoittelijoita. Tapanila valikoitui paikaksi, koska alue tuli tutuksi tuttavapariskunnan kautta. Ensimmäisessä paikassa oltiin 20 vuotta, jonka jälkeen Erkki rakennutti vuonna 1996 nykyiset tilat osoitteeseen Malmin kauppatie 33. Edelleen pysyttiin siis Tapanilassa, jossa tykätään edelleenkin olla.
”Kaupungin omistama kulmatontti oli 90-luvulla tyhjänä ja muutenkin tämä pienteollisuusalue oli aivan rakentamaton. Myöhemmin alue on kehittynyt ja nykyisin tässä on useita kymmeniä yrityksiä”, Erkki kertoo.

Keramiikkapaja Erkki Stenius Tapanila Malmin kauppatie 33, 00730 Helsinki
Keramiikkapaja sijaitsee Tapanilassa osoitteessa Malmin kauppatie 33, Punttikujan risteyksessä.

Monipuoliset palvelut

Keramiikkapaja palvelee monella tavalla paikallisia asukkaita, alan harrastajia ja keräilijöitä. Näyttelytilasta löytyy laaja valikoima astioita, maljakoita, vateja, lyhtyjä ja erilaisia koriste-esineitä. Mallit ja muodot ovat omaa suunnittelua ja niissä näkyy Erkin tyyli ja kädenjälki. Myös tilaustöitä tehdään jonkin verran.
Pajalla järjestetään paljon suosittuja iltakursseja, joissa opetellaan eri tekniikoita, dreijausta ja muovailua. Kurssilaisten tuotokset kuivataan, poltetaan ja lasitetaan.
Harrastelijat voivat ostaa pajalta savia, työkaluja ja värejä. Myös kotona tehtyjä savitöitä voi tuoda pajalle poltettaviksi. Pajan työtilaa voi myös vuokrata.
Erkki Stenius tekee myös entisöintiä erikoisalanaan Arabian astiat. Astioihin kertynyt lika ja krakle poistetaan itse kehittämällä menetelmällä. Keramiikkapajan nettisivulta löytyy useita ennen/jälkeen-kuvia entisöidyistä astioista.

Tällä hetkellä Keramiikkapaja työllistää Erkin lisäksi yhden puolipäiväisen apulaisen Hannan, joka pitää mm. iltakursseja. Erkin vaimo Liisa on myös apuna esimerkiksi entisöinneissä.

Keramiikkapaja Erkki Stenius Tapanila Helsinki
Keramiikkapajan 36m² näyttelytilassa on esillä astioita, maljakoita, vateja, lyhtyjä ja erilaisia koriste-esineitä. Lattian upeat laatat on tehty itse.

Keramiikkapajan tuotteissa käytetään pääasiassa kotimaista punasavea (tiilisavi / ruukkusavi), joka tulee Somerolta. Pienissä määrin käytetään myös vaaleata keskieurooppalaista kivitavarasavea.
”Jalostamme hiukan kotimaista punasavea sekoittamalla siihen muita raaka-aineita, jotka tekevät tuotteista kestävämpiä. Polttolämpötila nousee, lasituksesta tulee kestävämpää ja astiat kestävät konepesua. Lasitteet sekoitan ja värjään itse”, Erkki kertoo.
Keramiikkaesineiden valmistus etenee dreijauksen ja siistiksi sorvauksen jälkeen kuivatukseen muovin alla noin 1 viikon ajan. Sen jälkeen tuotteet raakapoltetaan noin 8 tuntia. Lasituksen jälkeen esineet menevät noin 10 tunnin lasituspolttoon. Sen jälkeen tuotteiden annetaan jäähtyä uunissa jopa 2 päivää, jotta ne eivät halkea. Jäähtyneet tuotteet voidaan koristella.

Ahkeruus on tärkeää

Oman yrityksen perustaminen oli selvää jo alusta lähtien. Yrittäjyyden parhaana puolena Erkki mainitsee päätöksenteon omasta tekemisestä. ”Teen itse kaiken A:sta Ö:hön täällä pajalla. Voin itse päättää tekemisistä ja työn laadusta.”
Ahkeruuden merkitys korostuu Erkin puheissa useasti. Ahkeruus on hyvä ominaisuus sekä käsityöalan että useille muillekin yrittäjille, koska oman työn osuus on suuri ja osaamista yrityksen pyörittämisestä pitää olla laidasta laitaan. Ahkeruus on myös yksi syy siihen, miksi Erkki on hyvä siinä mitä tekee ja miksi Keramiikkapaja on menestynyt vuosikymmenet.

Yrittäjäuran kohokohtana Erkki mainitsee valinnan Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen Nuori osaaja – Vanha tekijä -kilpailun Vanhaksi tekijäksi vuonna 2002. ”Suurin palkinto on kuitenkin tyytyväiset asiakkaat ja päivittäin saatu hyvä palaute”, Erkki kertoo.

Pitkän yrittäjäuran aikana Erkki on ehtinyt nähdä alan nousu- ja laskukaudet. Yrityksellä on koko ajan ollut laaja palvelutarjonta, joten joustava myynninrakenne tasaa suhdanteita: jos keramiikka ei mene lama-aikana kaupaksi, niin kurssitoiminnasta ja entisöinnistä saa tuloja. Lisäksi Erkki on tehnyt aiemmin tuntiopettajan töitä alan oppilaitoksissa.
Viime vuosien haasteena on mm. sähkön hinnan nousu, koska sekä talon lämmitys että uunit toimivat sähköllä. ”Heinäkuun alusta siirrytään pörssisähköön kun kahden vuoden epäedullinen sopimus vihdoin päättyy”, Erkki toteaa.

Miten yrittäjä pitää huolta omasta jaksamisestaan ja motivaatiostaan? ”Minulla on mielekäs työ, jossa saan toteuttaa taipumustani käsitöihin ja käsillä tekemiseen. Liikun paljon työpäivän aikana, koska tämä on fyysistä työtä. Täällä on aina porukkaa, joiden kanssa työskentelystä tulee hyvä mieli”, Erkki tiivistää. Nyt 75-vuotias yrittäjä aikoo jatkaa töitä kahdeksankymppiseksi. Akkuja ladataan mökkilomalla 500 km päässä Ilomantsin Möhkössä. Siellä ollaan riittävän kaukana ettei tarvitse välillä piipahtaa pajalla.

Erkki Stenius on ollut jo pitkään Malminseudun Yritysyhdistyksen jäsen. ”Yhdistyksen kautta tutustuu alueen muihin yrittäjiin. Vaikka toimitaan eri aloilla, niin samanhenkisyys yhdistää yrittäjiä ja yhteishenki on hyvä. Yhdistys ajaa myös alueen yrittäjien yhteisiä asioita kuten parkkipaikkoihin liittyviä asioita.”

Pajan tiloissa työskenteli haastatteluhetkellä myös Olli, joka teki tilaustyönä astioita ravintolalle. ”Täällä on mukava työskennellä, koska ilmapiiri on niin hyvä. Aina saa Erkiltä apua, jos on jotain kysyttävää”, Olli kertoo.

Yhteystiedot

Keramiikkapaja Erkki Stenius
Malmin kauppatie 33, 00730 Helsinki
puh. 050 321 0908
email: erkki.stenius@pp.nic.fi
www.erkkistenius.com
Facebook

Teksti ja kuvat Anu Pelkonen / Fiilispaja