Anton Panschin Vuoden yrittäjäksi

Vuoden yrittäjä 2022 Anton Panschin:
Hyvä tiimi on kaiken A & 0

Malminseudun yritysyhdistyksen vuoden yrittäjä Anton Panschin pyörittää Etelä- ja Länsi-Suomessa ja Pirkanmaalla toimivaa Saumalaakso -yritystä toisessa polvessa. Heikinlaaksossa pääkonttoriaan pitävä yhtiö on erikoistunut kerrostalojen saumaamiseen sekä muihin julkisivutöihin.

Anton Panschin Saumalaakso Kuva: Teija Loponen
Anton Panschin ja Saumalaakson upouusi henkilönosturi, joka otetaan pian käyttöön. Kuva Teija Loponen

– Yrityksen perusti isäni ja kaksi hänen ystäväänsä vuonna 1986. Vuonna 2014 teimme sukupolvenvaihdoksen, minusta tuli toimitusjohtaja ja isäni Boris jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Yrityksen osakkaina ovat myös sisareni ja työpäällikkömme, kertoo Anton Panschin.

Perheyrityksessä työskentely oli miehelle selvää jo varsin nuoresta.

– Olen tehnyt täällä kaikkia mahdollisia töitä. Aloitin autokuskina, joka oli nuorena tosi siistiä työtä. Sitten olin asentajana, siinä se varsinainen työmme tuli tutuksi. Seuraavaksi siirryin vastaamaan talousasioista toimistoon. Aluksi laitoin kotisivut uusiksi ja muutenkin aloin modernisoimaan toimintaa. Olen jokaisesta työtehtävästä nauttinut ja halunnut aina myös kehittää niitä toimivammiksi ja tehokkaammiksi, kuvailee Anton Panschin.
– Isä halusi pitää yrityksen helposti hallittavan kokoisena. Minä puolestani olen lähtenyt kehittämään sitä ja tällä hetkellä yrityksemme työllistää yli 60 ammattitaitoista asentajaa ja tusinan verran toimihenkilöitä, olemme nykyään alan suurin toimija, kertoo Panschin.

Kasvu ei ole ollut tavoitteena, mutta alalla valtaosa toimijoista on varsin pieniä, jotka eivät toimintaansa ole kehittäneet. Saumalaaksossa asentajien koulutus ja ammattitaidon tärkeyden korostaminen ovat johtaneet myös kasvuun. Anton Panschin harmittelee sitä, että nykyään laadulla ei enää kaikille ole väliä.
– Uudisrakennukset halutaan nopeasti valmiiksi ja sitten jälkikäteen korjaillaan. Onneksi on vastaavasti niitä kiinteistöjen omistajia, jotka ymmärtävät säännöllisten huoltotoimenpiteiden tärkeyden. Esimerkiksi saumojen tarkistus ja uusintasaumaus tulisi tehdä 10-15 vuoden välein. Jos paikalle kutsutaan vasta sitten, kun jostain jo vuotaa, tulee remontti kalliimmaksi. Se tarkoittaa, vettä on päässyt jo parin vuoden ajan saumoista sisään ja rakentaneet ovat rapautuneet. Silloin ei enää pelkkä saumaus välttämättä riitä, vaan myös rakenteita voidaan joutua korjaamaan, selventää Panschin.

Saumausala muistuttaa asvalttimiesten töitä siinä, että töitä riittää runsaasti keväästä syksyyn, mutta talvella ei ulkosaumauksia voida tehdä.
– Meillä osa asentajista pitääkin pitkän talviloman. Minäkin olin nuorena miehenä kolme kuukautta talvilomilla, Thaimaassa oli mukava nauttia talvesta. Siinä täytyy vain osata sitten laittaa kesäkauden isoista palkkapusseista rahaa säästöön talveksi.

Anton Panschin viihtyy alalla, eikä ole koskaan pohtinut alan vaihdosta.
– Toivon kovasti, että lapsistanikin löytyisi yrityksellemme jatkajia. Jo nyt he ovat todenneet, että yrittäjänähän on kivaa, kun voi mennä välillä myöhemmin töihin, Anton naurahtaa.
Nuorempana yleisurheilutaustan omaava Anton alkoi harrastaa juoksua, maratoneja, joissa jäi aikaa ajatuksille. Nyt liikunta hoituu golfin muodossa. Koko perheen yhteisenä harrastuksena on veneily.
– Kaikkien toimitusjohtajien tavoitteena lienee saada asiat hoitumaan niin hyvin, että tekisivät itsestään toimettoman. Ja tässä kohtaa täytyy kiittää henkilöstöämme, meillä kaikki hoitavat hommansa erinomaisesti. Meillä on hyvä tiimihenki.

Vuoden yrittäjä -palkinnosta hän on kiitollinen.
– Se oli todella yllätys, mutta erittäin iloinen sellainen. Oli hienoa saada olla vastaanottamassa tunnustusta työstämme.

Teija Loponen

MSY vuoden yrittäjä 2022
Puheenjohtaja Lisbet Sipilä ja varapuheenjohtaja Jan Andersson yritysyhdistyksen vuosikokouksessa, jossa Vuoden yrittäjä -palkinto jaettiin Anton Panschinille (keskellä).