Matti Lintumäki vuoden yrittäjäksi

Malminseudun Yritysyhdistyksen Vuoden yrittäjä julkistettiin kesäkuun alussa pidetyssä vuosikokouksessa. Kunnia lankesi tänä vuonna Matti Lintumäelle, joka on pyörittänyt yritystään, Vihertalo Lintumäkeä, Kirkonkyläntiellä sijaitsevassa kivijalkaliikkeessä jo 30 vuotta.

MSY Vuoden yrittäjän 2021 palkitseminen
MSY:n puheenjohtaja Lisbet Sipilä ja varapuheenjohtaja Jan Andersson ojensivat Matti Lintumäelle Vuoden Yrittäjä -tunnuksen.

– Arvostamme pienyrittäjiä ja Matti Lintumäki on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä toiminnasta omalla erikoisalallaan. Hän on omalla osaamisellaan ja moni­puolisuudellaan saavuttanut monien luottamuksen, niin että Lintumäeltä haetaan kukkia jo useammassa sukupolvessa ja hänen asiakaskuntaansa kuuluu myös melkoinen joukko erilaisia yrityksiä, toteaa MSY:n puheen­johtaja Lisbet Sipilä.

Vihertalo Lintumäki työllistää nykyään 2-3 tuntityöntekijää, aiemmin oli Matin lisäksi toinen vakituinen työntekijä. Aamuisin Matin 92-vuotias isä käy nostele­massa kesäkukat ulos ja jälleen illalla takaisin sisälle. Oma poika on usein tarvittaessa ollut seson­kiapuna ja myös TET-harjoitteli­joita ja kesätyöntekijöitä Matti työllistää mielellään, jotta nuoret pääsevät kokemaan työelämää.

Vihertalo Lintumäki toiminut Malmilla jo 30 vuotta

Vuosikymmenten varrella kukkakauppa-ala ei Matti Lintumäen mielestä ole kokenut suuriakaan muutoksia. Ilahduttavaa kuitenkin on, että nuoret ovat aiempaa enemmän kiinnostuneita kasveista ja kauppaan poikkeaakin sidottujen kimppujen ostajien lisäksi varsinaisia kasvihifistelijöitä.

Vihertalo Lintumäen liike­tila Kirkonkyläntien on ollut suvulla jo vuodesta 1954 lähtien, jolloin siinä toimi Matti Lintumäen isoisän liha­kauppa. Matti itse oli aikoinaan suvun K-pihamyymälässä myymässä puu­tarhatarvikkeita ja kasveja ja välissä useita vuosia myös elintarvikekaupan puolella.

– Kun isä jäi eläkkeelle 60-vuoti­aana, jäin minäkin Lintumäkien päi­vittäistavarakaupasta pois. Sain van­hemmiltani tämän liiketilan lahjaksi ja päätin perustaa kukkakaupan. Alku­vuosina myynnissä oli myös puutar­hatarvikkeita, mutta nykyään kom­postorit ja vastaavat ostetaan isoista puutarhamyymälöistä. Tuo muutos tapahtui 90-luvulla. Huomasin myös, että leikkokukilla se tili tehdään, joten niihin ja viherkasveihin kannatti kes­kittää myynti, kertoilee Matti.

Vuosikymmenten varrella ei kuk­kakauppa-alalla mitään hätkähdyttä­vää muutosta ole tapahtunut.
– Keski-ikäiset naiset ovat suurin leikkokukkien ostajajoukko, toisaalta nykyään nuoret ovat löytäneet viher­kasvit ja joukossa on paljon ns. hifis­telijöitäkin, jotka etsivät harvinaisia lajikkeita tai värimuunnoksia.
Surusidonnat ovat pysyneet ennal­laan, tosin siinäkin trendi on muut­tunut niin, että haudalle saatetaan laskea vain yksittäisiä ruusuja ja toi­saalta voidaan ostaa todella isoja, 100 euron hautavihkoja.
Sesongeista paras on edelleen joulu, joka hajaantuu useammalle viikolle. Kuukausista paras on toukokuu, jolle osuvat niin äitienpäivä kuin lakkiaiset ja erilaiset päätösjuhlat ja silloin käynnistyy myös kesäkukka­myynti.
Vihertalo Lintumäki on siinäkin mielessä erikoinen yritys, että sen liikevaihto on vain kasvanut vuosi vuodelta.
– Lama-aika ja korona eivät meillä vähentäneet myyntiä, vaan kasvatti­vat sitä. Ihmiset hakevat iloa ja piris­tystä kukista, Matti tietää.

Matti Lintumäki Malminseudun Yritysyhdistyksen Vuoden yrittäjä
Matti Lintumäki iloitsee saamastaan huomionosoituksesta. Kuva: Teija Loponen

Yrittäjyyteen kasvanut Matti Lintumäki ei tarvitse aamuisin kelloa herättämään, sisäinen kello herättää anivarhain ja töihin Matti lähtee usein jo viiden aikoihin.
– Päivät ovat yleensä 12-tuntisia ja lomaa pidän tasan kolme päivää vuo­dessa, juhannuksena. Silloinkin saa­tan kyllä piipahtaa liikkeessä, Matti tunnustaa.Tai olin minä 3-4 vuotta sitten viikon Rodoksella, kukkakaup­pias muistelee.
– Sairaslomaa en ole koskaan tar­vinnut, yrittäjällä ei kerta kaikkiaan ole mahdollisuutta sairastua, hän toteaa puuta koputtaen.

Harrastuksia ei pitkää päivää teke­vän miehen elämään hurjasti mahdu, mutta taide ja antiikki ovat aina olleet lähellä sydäntä.
-Minulla on Taidemyynti sivutoimi­nimenäkin ja aikoinaan myin enem­mänkin taidetta ja antiikkia kukkien lomassa. Siinä vain olisi ollut sen ver­ran epävarma leipä, että oli parempi pysytellä kukissa. Kotoa kyllä löytyy isot kokoelmat, Göran Augustson on suosikkitaiteilijani, Matti kertoo.

Toinen rakas harrastus etenkin aiemmin oli lukeminen.
– Kotoa löytyy muun muassa yli 50 Mika Waltarin teosta. Mutta nyky­ään jos yritän iltaisin lukea, nukahdan ensimmäisen sivun jälkeen, mies hymähtää.
– Tämä tunnustuksen saanti tuntui yllättävältä, en todellakaan osannut sellaista odottaa. Onhan tämä hieno tunnustus, kiitos siitä, toteaa 10 vuotta elintarvikealalla työskennellyt ja 30 vuotta yrittäjänä toiminut Matti Lintumäki.

Kirkonkyläntieltä saa kukkia kotiin ja pihalle

Kolmen vuosikymmenen aikana on Vihertalo Lintumäen asiakaskuntakin ehtinyt vaihtua niin, että he, joille on aikanaan tehnyt vauvakimpun, ovat nyt niitä itse tilaamassa tai tarvitsemassa hääkimppua.
– Luottamus on tälläkin alalla kaiken A ja O. On hienoa, että asiakas voi soittaa ja kertoa millaiseen tapahtumaan tarvitsee kimpun ja sen hintatason, ja luottaa, että me osaamme tehdä sen hänelle. Näitä asiakkaita meillä on iloksemme paljon, Matti Lintumäki kertoo.

Hankalia asiakkaita ei periaatteessa olekaan, mutta sellainen voisi olla ihminen, joka ei itsekään tiedä mitä tahtoo, mutta mikään ehdotettukaan ei kelpaa.
Tai sitten haluaa kauden ulkopuolisia kukkia, joita toki saa järjestymään, mutta vain isolla rahalla.
– Kerran eräs uusi asiakas, jolle Vihertaloa oli suositeltu, oli niin tyytyväinen tilaamaansa kukkalaitteeseen, että toi kiitokseksi fileroitua lohta.

Erikoisiakin tilauksia on vuosien varrelle mahtunut paljon, ja monenmoisia. Yksi sellainen oli yritys, johon kansainvälinen johtaja oli tulossa vierailulle. Sitä varten tilattiin samanlaisia kukka-asetelmia kuin Kauniit ja rohkeat -sarjassa oli.
-Ne valtavat kukka-asetelmat mahtuivat juuri ja juuri pakettiautoon, Matti muistelee.
Erikoisia ovat myös olleet hääparien tilaukset, jossa on tultu kimppua ostamaan jo hääpuvut yllä.

Teija Loponen